Tanárképzés

Minden, ami tanárképzés

Facebook oldalunk

e-Etikett

Utolsó kommentek

A pedagógia a különbségek világa

2011.04.01. 18:31 tanarkepzes

Minden pedagógus hamar szembesül azzal a ténnyel, hogy a diákjaik sok mindenben különböznek egymástól. A biológiai és a szociológiai különbségektől eltekintve, eltérő az érdeklődésük, másképpen tanulnak, mások az érdekeik és az értékeik; előzetes tudásukban, képességeikben és attitűdjeikben is különböznek egymástól. Az egyik diáknak kitűnő a ritmusérzéke, a másik szívesen talál ki történeteket, a harmadik kitűnő modelleket készít. Vannak olyan tanulók, akik gyakran készítenek és oldanak meg képrejtvényeket, fejtörőket, logikai feladatokat. Mások fogékonyak a természet értékeinek megőrzésére. Gyakran kirándulnak, számos háziállatuk van, szelektíven gyűjtik a hulladékot. Vannak olyan diákok, akik szívesen dolgoznak csoportban, társaikkal együtt tanulnak, jó közösségi emberek. Mások szeretnek egyedül gondolkodni, egy-egy kérdés megválaszolásában elmélyedni. Vajon a fenti létező különbségekkel mit tud kezdeni a pedagógia?
 
Az egyik megoldás hasonló a gyorséttermek kínálatához. Látszólag több menü között választhatunk. A bőséges választék azonban csalóka. Talán még a jól lakottság érzése is az. Az ételek nagy része ugyanabból az alapanyagból készül. Minden helyen ugyanazt ehetjük, ihatjuk. Egyetlen szempont fontos, az idő. Gyorsan kiszolgálnak, hamar megebédelünk, aztán mindenki megy, amerre lát. A másik megoldás személyre szabottabb. Ízlésünknek, érdeklődésünknek megfelelően választjuk ki az éttermet. Barátságosan üdvözölnek minket. Nyugodtan végigolvashatjuk az étlapot. Ez már maga egy élmény. Kedvenc ételünkhöz magunk választhatjuk meg az italokat. Figyelnek minden rezdülésünkre. A végén kíváncsiak a véleményünkre. Nyilvánvaló, hogy a különbségeket az iskolák is másképpen kezelik. Ez lehet a gyors vagy a személyre szabott éttermek megoldása. Az utóbbi a személyiségfejlesztés varázslatos helyszíne. Ahol nem a diákok igazodnak, hanem minden értük történik. A tanítás illeszkedik a tanulóhoz. Az iskolák ebben az esetben olyanok, mint a személyre szabott éttermek. Gazdag választék, figyelem, visszajelzések, nem utolsó sorban barátságos hangulat, emberi környezet.

Szólj hozzá!

Címkék: pedagógusok

A bejegyzés trackback címe:

https://tanarkepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr1002791754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása